McCann Podgorica nakon velikog uspjeha na Balcannesu

Marijana Kovačević: Oglašivačka industrija Crne Gore funkcioniše, u okviru datih mogućnosti, u skladu sa svjetskim standardima. Date mogućnosti, prije svega, predstavlja veličina tržišta koja može biti i izazov. U tome i jeste naša prednost

 

 

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Na ovogodišnjoj reviji kreativnosti u oglašavanju BalCannes, oglašivačka agencija McCann Podgorica ostvarila je svoj do sad najveći uspjeh. Kampanja za prevenciju raka dojke Nemoj da zakasniš plasirala se među 25 najboljih kampanja u regiji. 

 

BalCannesu, oglašivačkoj industriji Crne Gore i planovima za narednu godinu razgovarali smo sa Marijanom Kovačević, direktoricom agencije McCann Podgorica.

 

Napravili ste jednu od 25 najboljih kampanja u regiji. Da li ste očekivali ovakav uspjeh na BalCannesu? 

Da budem u potpunosti iskrena, jesmo se nadali, ali nijesmo očekivali ovakvo priznanje. Znali smo da imamo odličnu kampanju, ali smo itekako bili svjesni jake konkurencije.  Drago nam je što je naš rad prepoznat u regionu, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da smo prvi put prijavili neki svoj rad i da smo prva agencija iz Crne Gore čija je kampanja izabrana među 25 najboljih regionalnih kampanja. Važno je da smo ucrtali McCann Podgoricu u regionalnu kreativnu mapu i potvrdili naš kvalitet i potencijal.  Ovaj uspjeh nam je podstrek da se naredne godine ponovo nađemo u društvu najboljih. 

Kako ocjenjujete oglašivačku industriju Crne Gore i spremnost crnogorskih kompanija da oglašavanje prihvate kao neophodanu aktivnost u svom poslovanju?

Oglašivačka industrija Crne Gore funkcioniše, u okviru datih mogućnosti, u skladu sa svjetskim standardima. Date mogućnosti, prije svega, predstavlja veličina tržišta koja može biti  i izazov. U tome i jeste naša prednost. Crna Gora je malo tržište, među potrošačima se lako i brzo razmjenjuju informacije o brendovima. Možemo konstatovati da se tržište sve više razvija i da je sve veći stepen  svijesti o marketingu i advertisingu. Rezultat takvog razmišljanja jeste da kompanije sve više posmatraju oglašavanje kao investiciju, a ne trošak.

Šta su, po vašem mišljenju, glavne konkurentske prednosti agencije McCann Podgorica?

Prije svega to su diferencijacija, kvalitet usluge i lokalni tailor made pristup po svjetskim know how standardima. Sa jedne strane, dio smo svjetske mreže McCann Worldgroup, što nam omogućava da među prvima imamo mogućnost pristupa najnovijim know how standardima. Istovremeno, dio smo jednog od vodećih komunikacionih sistema u regionu Jugoistočne Evrope,McCann Grupe, što nam omogućava da na najbolji način odgovorimo na zahjteve klijenata koji sve češće ovaj region posmatraju kao cjelinu. U prevodu, mi zaista djelujemo lokalno, a razmišljamo globalno.

Radite li trenutno na nekoj značajnijoj kampanji?

Za nas su sve kampanje jednako značajne i svakoj maksimalno posvećujemo svoje kapacitete. Naši klijenti su među globalnim i regionalnim liderima, tako da u svakom  trenutku radimo na nekom značajnom projektu. Ono sto je sada najaktuelnije jeste velika kampanja koja slavi jubilej Komercijalne banke AD Budva, odnosno proslava dvadeset godina poslovanja te banke na crnogorskom trzistu. 

Vrijeme je pripreme poslovnih planova za narednu godinu. Kakva su Vaša očekivanja?

Svaka godina donosi svoje izazove. Svjetski trendovi i ekonomski parametri će i lokalno uticati na ciljeve klijenata. U našoj agenciji, kao i prethodnih godina, očekujemo dobru anticipaciju strategija kojima ćemo nastaviti trend pozitivnih rezultata naših klijenata.