PRVI DAN CANNES LIONS FESTIVALA U ZNAKU KAMPANJA KOJE MIJENJAJU SVIJET

Prvi dan kanskog festivala kreativci McCanna iz Centralne i Jugoistočne Evrope iskoristili za druženje i međusobno bodrenje

 

 

Piše: Sandra Vujović, Creative Lead, McCann Podgorica

 

Sinoć je zvanično otvoren Cannes Lions festival, jedna od najvećih planetarnih smotri kreativnosti. Šezdeset peti po redu Cannes Lions festival, koji će ove godine biti u nešto kraćem izdanju i trajaće pet dana, posjetilo je više od 16 000 ljudi iz svijeta komunikacija, marketinga, advertisinga.

 

Ovogodišnji Cannes Lions festival bio je i odličan povod za okupljanje McCann kreativca iz Centralne i Jugoistične Evrope koji su svoj prvi dan festivala u Kanu započeli druženjem pored mora, u prijatnoj i opuštenoj atmosfri uz međusobno bodrenje, navijanje i podršku za kampanje, velike priče i ideje koje su se ove godine našle u takimičarskim kategorijama Cannes Lions festivala.

 

Dobrodošlicu kreativcima iz cijelog svijeta poželio je i IPG ugostivši ih na svom velikom party-ju.

 

Ipak, prvi dan nije protekao samo u znaku druženja i žurki, posjeta panelima i prezentacijama, već smo imali priliku da vidimo i najbolje kampanje u kategorijama Cannes Lions Health & Wellness i Pharma Lions Awards, a i da saznamo ko su pobjednici. To su one, meni zasigurno najdraže kategorije u kojima se  nadmeću kampanje koje stvarno naprave razliku u društvu i utiču da se svijet mijenja na bolje. Nagrade u ovim kategorijama se dodjeljuju tek petu godinu zaredom i od početka izazivaju veliko interesovanje o čemu svjedoči i broj prijavljenih kreativnih radova. Tako su ove godine u kategoriji Health & Wellness prijavljena 1482 rada, a u kategoriji Pharm 376 kampanja. Na prvoj ceremoniji dodjele nagrada ovogodišnjeg Kanskih lavova, među kampanjama koje mijenjaju svijet i čine ga boljim, najviše pažnje su privukle kampanje Blink to Speak koju je osmislila TBWA iz Indije za Asha Ek Hope Fondaciju i Corazón – Give Your Heart, agencije John X Hannes iz Njujorka.

 

U kategoriji Health & Wellness dodijeljeno je osam zlatnih priznanja, a zlatnim lavovima nagrađene su kampanje: Project 84, National Safety Council, Prescribed To Death, Imaginary Friend Society Campaign, koja je osvojila dva zlata, Sip Safe, Black Supermarket, Dot Mini The First Smart Media Device For The Visually Impaired i Tiny Doll.

 

U Pharma kategoriji, koja slavi kreativne komunikacije za farmaceutske klijente i industriju, a gdje se odaje priznanje radovima koji su doprinijeli razvoju inovacija ili promjenama na ovom polju, zlatom su nagrađene kampanje Blink to speak, The hearing test in disguise i Change gout.

 

Članak je originalno objavljen na: http://www.media-marketing.com/vijesti/prvi-dan-cannes-lions-festivala-u-znaku-kampanja-koje-mijenjaju-svijet/