Iskrice ponosa za McCann Podgorica – "Iskra" u Holivudu

Ćao, ja sam Ana i drago mi je što imam priliku da kažem par riječi o sebi. Po zanimanju sam dramaturg, a od skoro sam započela karijeru copywriter-a u McCann-u Podgorica.

 

Moj prvi film ,,Iskra'', moje vatreno krštenje, crnogorski je kandidat za 91. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar, u kategoriji Najbolji strani film u 2018. godini. Ova lijepa vijest, da će moj debitantski projekat malo prošetati i do Holivuda (a i ja sa njim, nadam se!), stigla  je neposredno nakon što sam se priključila McCann timu. Kakav vjetar u leđa, uoči novog početka! 

 

Poster filma

Poster filma "Iskra"

 

Mogla bih da budem lažno skromna, ali neću. Cijela ekipa koja stoji iza ,,Iskre'' jako je polaskana ukazanim povjerenjem i titulom kandidata. Mnogo nas je muke ubilo, što bi se reklo u Crnoj Gori, dok smo ovaj film izgurali do kraja. Nismo se nadali ničemu, a postali smo dokaz da se trud isplati, da naše profesije nisu uzaludne i, što je najvažnije, da se ono što imamo da kažemo ipak nekog tiče.

 

Nakon ovog uspjeha, ne vidim razlog da ne maštam o nekom velikom priznanju u svijetu advertajzinga. "Iskra'' je niotkud, od studentskog projekta snimljenog sa budžetom ni za pertle, postala crnogorski kandidat za Oskara. Zašto onda ne bih vjerovala da mogu da doprinesem kreativnom timu McCann-a i da zajedno možemo napraviti zaista sjajne stvari? Možda ćete pomisliti da sam u početničkom zanosu, ali svejedno. Planiram da zadržim entuzijazam i udjem u svijet marketinga sa velikim očekivanjima, naročito od same sebe.

 

Iako je moj agencijski život tek počeo, već primjećujem mnoge sličnosti i tačke podudaranja sa životom filmadžije. Na oba fronta moraš reći istinu. Tu istinu moraš upakovati i provući kroz vrtlog kreativnosti, a potom se kvalitetno obratiti, prenijeti poruku i učiniti da ona stigne do željene skupine ljudi. Ukoliko toj skupini zadržiš pažnju i natjeraš ih na razmišljanje nakon što čuju šta imaš da kažeš, znači da si na dobrom putu.

 

Što više otkrivam poziciju copywriter-a, osjećam istu vrstu uzbuđenja i "iskrica'' u tijelu, kao i na početku razotkrivanja scenarija kao forme i filma kao medija. Prepoznajem širinu i veliki broj načina da sama sebi stvorim prostor za kreativnost i mogućnost izražavanja, vrlo sličan onom koji pruža film. Na meni je da nastavim da učim, otkrivam i uspijem da, spojem ove dvije djelatnosti, dođem do dobrih rezultata. Nadam se da neću omanuti!  

 

Pogledajte ispod trejler za film "Iskra":